Je weet zeker dat jouw boek het verdient om uitgegeven te worden. En dat doe jij het liefst bij een uitgever. Logisch, want een uitgever heeft verstand van het uitgeefproces. Maar hoe vind je nou een uitgever die past bij jou en je boek? Je wilt per slot van rekening niet dat je spijt krijgt van de keuze voor je uitgever. Met deze 7 tips help ik je op weg om de uitgever te vinden waar jij gelukkig van wordt.
1. Zorg ervoor dat de uitgever past bij jouw genre. Schrijf je kinderboeken en vind je een uitgever die kinderboeken niet of weinig uitgeeft, dan kun je beter verder kijken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere genres. Een uitgever die veel boeken in hetzelfde genre uitgeeft als waarin jij schrijft, heeft expertise op dat gebied opgebouwd. De uitgever zal dus snel kunnen zeggen of jij in het fonds past, maar ook heeft de uitgever het juiste netwerk om jouw boek in de markt te zetten.
2. Misschien wat oppervlakkig, maar bekijk de boekomslagen van de uitgegeven boeken. Wanneer je hier niet gelukkig van wordt, is het slimmer om een andere uitgever te zoeken. De omslag van je boek is namelijk het eerste wat lezers zien en als jij er niet gelukkig van wordt, dan je lezers waarschijnlijk ook niet. Laten we eerlijk zijn, meestal schrijf je voor mensen die hetzelfde leuk vinden als jij.
3. Bekijk, als het mogelijk is, het binnenwerk van enkele uitgegeven boeken. Vind je de boeken mooi opgemaakt en lezen ze lekker? Wanneer je tot de ontdekking komt dat de uitgever de boeken niet opmaakt op een manier die jij prettig vindt lezen, geldt hetzelfde als bij de eerste twee tips: kijk verder.
4. Neus eens rond op de social media van de uitgeverij. Wordt daarop gecommuniceerd op een manier die bij jou past? De communicatie op social media is vaak een indicatie van hoe er überhaupt gecommuniceerd wordt door de uitgever.
5. Onderzoek wat je moet aanleveren om jouw manuscript uit te geven. In de meeste gevallen zal dit in elk geval een synopsis en een aantal hoofdstukken zijn. Uiteraard vergezeld door informatie over jou als schrijver. Kun je op de website van de uitgever niets vinden over wat ze vragen en weet je zeker dat ze manuscripten aannemen? Mail of bel ze dan om te vragen wat ze van je nodig hebben.
6. Word je door de uitgever uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek? Gefeliciteerd! Dat betekent dat zij iets zien in jouw manuscript. Plan dat gesprek en ga er vol goede moed naartoe. Spreek je verwachtingen uit en ontdek of jullie aan elkaars verwachtingen kunnen voldoen. Het is mogelijk dat je erachter komt dat jouw verwachtingen te hoog zijn. Evalueer of je deze naar beneden wilt bijstellen (onthoud dat uitgevers veel ervaring hebben) of dat deze uitgeverij niet bij jou past.
7. Besef dat een uitgever het erg druk heeft en geef hen ruim de tijd om te reageren. Heb je na een maand nog niets gehoord, waag er dan nog een mailtje of telefoontje aan.
Heb je hulp nodig bij het schrijven van een synopsis, of wil je je manuscript laten redigeren voordat je het aanbiedt bij een uitgever? Bekijk hier wat ik voor je kan betekenen!