Een synopsis kan het verschil tussen publicatie en geen publicatie betekenen. Een uitgever bepaalt meestal op basis van de synopsis of een manuscript bij hen wordt uitgegeven of niet. Tijd om alle ingezonden manuscripten te lezen is er niet, daarvoor wordt er teveel geschreven in Nederland. Je synopsis is dus belangrijk! Maar hoe schrijf je een goede synopsis? Ik help je op weg met deze 7 tips.
1. Ondanks dat een synopsis een samenvatting van je manuscript is, kun je tijdens het schrijven ervan het beste gebruik maken van de derde persoon enkelvoud. In een synopsis vertel je over je verhaal, je maakt geen uittreksel.
2. Je synopsis moet niet spoiler-vrij zijn. De synopsis is niet bedoeld voor lezers, maar voor de mensen die moeten beoordelen of jouw verhaal sterk genoeg is om te publiceren. Dit kunnen zij niet bepalen wanneer jij je grootste plottwists geheim houdt.
3. Zorg ervoor dat je personages goed uitgewerkt zij in de synopsis. Door herkenbare personages, leeft een lezer mee met je verhaal. Zorg ervoor dat de uitgever in de synopsis al meeleeft met je personages.
4. Gebruik dezelfde schrijfstijl als in je manuscript. De ene tekst is de andere niet en soms is het goed om verschillende schrijfstijlen te hanteren. Dat gaat niet op voor je synopsis. Op basis van je synopsis wordt de keuze gemaakt om je manuscript wel of niet uit te geven. Jouw schrijfstijl moet daarom duidelijk zijn in de synopsis.
5. Maak je synopsis niet te lang. Vooral als je veel personages hebt, of veel verhaallijnen, bestaat het gevaar dat je synopsis te lang wordt. Je wilt immers dat alles duidelijk is. Maar ook voor het schrijven van een synopsis geldt: schrijven is schrappen. Beperk je tot de hoofdlijnen van je verhaal. Niet elk detail is belangrijk voor de synopsis, ook al zijn ze dat wel voor je verhaal.
6. Laat je synopsis nalezen door iemand die je vertrouwd met het verhaal, maar die het verhaal nog niet (zo goed als jij) kent. Op die manier ontdek je of alles wat je wilt vertellen over je manuscript duidelijk in je synopsis staat.
7. Een heel voor de hand liggende, maar geloof me, je vind jezelf een enorm rund als je het vergeet: laat de spellingscontrole over je synopsis gaan.
Natuurlijk kan het gebeuren dat er een foutje in je synopsis blijft staan, maar hoe meer fouten, hoe kleiner de kans dat een uitgever je manuscript wil publiceren.
Heb je meer hulp nodig bij het schrijven van een synopsis? Bekijk hier wat ik voor je kan betekenen!
Wil je dat ik je synopsis nalees en je tips geef? Neem contact met me op.